четвер, 26 листопада 2015 р.


28 листопада
День пам’яті жертв голодоморів



125 років від дня народження Зінаїди Тулуб 

(1890-1964), української письменниці


http://ukurier.gov.ua/uk/articles/oj-chij-kin-stoyit/

135 років від дня народження Грицька Абрамовича Чупринки (1879–1921), українського поета
– 135 років від дня народження Сергія Івановича Маслова (1880–1957), українського вченого, бібліографа, літературознавця, книгознавця, педагога
– 130 років від дня народження Івана Титовича Калиновича (1885–1927), українського бібліографа, видавця, перекладача, політичного діяча
– 105 років від дня народження Івана Архиповича Білика (1910–1999) українського майстра художньої кераміки

27 листопада

Усесвітній день відмови від покупок

  Щороку в четверту п'ятницю листопада люди в багатьох країнах світу на добу відмовляються від будь-яких покупок, нагадуючи собі про те, що надмірне споживання - небезпечна тенденція. Саме цього дня громадські активісти закликають максимально розсудливо ставитися до своїх покупок і виступають проти суспільства споживання.
Ідея цього свята-акції зародилася 1992 року в Америці. З ініціативою відмовитися від покупок виступив канадський журналіст естонського походження Калле Ласн. На його думку, причину фінансової кризи потрібно шукати не в ліквідності або нерегульованих ринках, а в культурі надлишкового і бездумного споживання. Найбільш відомий аргумент апологетів акції полягає в тому, що в країнах із високим рівнем життя проживає лише 20 відсотків населення земної кулі, а використовують вони понад 80 відсотків усіх природних ресурсів Землі.
  2001 року за підтримки сайту Adbusters ця акція набула всесвітнього масштабу, День відмови від покупок, окрім Мексики, Канади і США, пройшов іще в 55 країнах. Наразі до проведення подібних акцій приєдналося ще 10 держав.
  Умови участі в цій акції прості - протягом 24 годин потрібно відмовитися від будь-яких придбань. Крім того, активісти проводять акції під девізом «Заради миру на землі нічого не купуй!», щоб привернути увагу громадськості. Акції є мирними демонстраціями в торговельних центрах, а також показами «антирекламних» роликів, які повідомляють про те, що середній житель США купує в п'ять разів більше товарів, ніж мексиканець, вдесятеро більше, ніж китаєць, і в тридцять разів більше, ніж громадянин Індії.
День відмови від покупок (Buy Nothing Day) відзначають після американського Дня подяки, тобто в традиційний час початку різдвяних розпродажів у всьому світі. Цього дня магазини отримують від 20 до 50 відсотків свого річного виторгу, а в масовій тисняві в найбільших торговельних центрах щороку гинуть люди. Не без сарказму четверту п'ятницю листопада називають «чорною п'ятницею» (Black Friday).
26 листопада

Усесвітній день інформації

odb.te.ua

http://www.gazeta.lviv.ua/news/2015/11/26/50758



1 коментар: